po – pá 9:00 – 17:00
735 766 018
Úspory.cz >> Aktuality a návody >> Aktuality >> Zdraví >> Alergii může způsobit až 200 potravin

Aktuality

Alergii může způsobit až 200 potravin

9. 7. 2015 Zdraví Také jste si všimli, že se v restauracích objevily lístky se seznamem alergenů? Jedním z důvodů je nárůst počtu lidí trpících alergii na některou z uvedených potravin. Potravinové alergie přibývají, možnosti léčby jsou však značně omezené. Nejzákeřnější je přitom osm potravin. Které to jsou?

Stovky lidí se potýkají se zdravotními problémy, jejichž příčinu nejsou schopni odhalit. V nemalém procentu případů se jedná o alergii na některou z potravin. Přitom potravinové alergie byly ještě před 40 lety velkou neznámou a jednalo se o velmi vzácné diagnózy. Zlom nastal v 70. a 80. letech uplynulého století. Odborníci tvrdí, že příčinou byla překotná změna životního stylu, rostoucí stres a samozřejmě životospráva.

V současné době je známo na 200 potravin, které mohou alergii způsobit. 95 procent alergických reakcí způsobuje 8 potravin tzv. osmy - kravské mléko, vejce, pšenice, sója, arašídy, stromové ořechy, ryby, korýši a měkkýši.

Alergie na potraviny může způsobit i anafylaktický šok

Snad nejznámější alergie způsobují ořechy. Touto diagnózou trpí 300 tisíc Čechů a případů stále přibývá. Jednou z nich je také třicetiletá Monika. „Párkrát se stalo, že jsem ořechy snědla omylem. Pak oteču a začnu se dusit,“ říká Monika, která se s alergií na arašídy potýká již 10 let.

Jelikož počet osob postižených některou z potravinových alergií každým rokem narůstá, přišla Evropská unie s nařízení o povinnosti informovat o alergenech. Tato povinnost se týká všech restauračních zařízeních včetně fast foodu a lahůdkářství. „Alergik, a nejen on, má právo vědět, co se v té či oné housce, omáčce, salátu či zmrzlině nachází. Ublížit může jen několik miligramů osudové potravinové bílkoviny, což je množství na špičku nože,“ říká Martin Fuchs, alergolog a člen výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie.

V “lepším” případě potravinové alergie způsobuje kožní vyrážky, svědění, otoky v ústech. Hůře jsou na tom lidé, kteří trpí bolestmi břicha a dýchacími potíže. Nejzávažnější důsledkem je anafylaktický šok. Způsobuje zástavu dechu, bezvědomí a v nejtěžších případech dokonce nečekanou smrt.

Potravinová alergie či intolerance

Ne vždy se však musí jednat o alergie. Některým lidem bývá špatně po kravském mléku, ale důvodem je pouze neschopnost lidského organismu určitý druh potraviny strávit. Výsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání, průjmy a zácpy. To znamená, že například zmiňované kravské mléko jej neohrožuje na zdraví a životě. Pro lidé trpící intolerancemi existují příslušné diety, se kterými Vám poradí lékaři výživový specialista.

Potravinové alergie jsou nejčastěji odhalovány u děti do tří let (8 procent). U většiny z nich však alergie vymizí a pouze malé procento si alergické potíže nese až do dospělého věku. U těchto osob převažují alergie na stromové ořechy, arašídy, koření, exotické ovoce, luštěniny, mák, sezam či ryby a krevety.

To však neznamená, že potravinou alergii nelze získat až v dospělém věku. Právě naopak. Tělo si může alergii na některou z potravinu vybudovat i v pozdějším věku. V těchto případech je však těžké alergii odhalit a určit příčinu. „Lékař provede kožní testy s potravinami, doplní laboratorní vyšetření a podrobí pacienta expozičním testům s podezřelými potravinami. Při diagnostických rozpacích nám pomůže eliminační dieta se sledováním obtíží,“ vysvětluje  Irena Krčmová, primářka z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Léčba potravinových alergií neexistuje

Jedinou možnou léčbou je absolutní vyloučení potraviny, která alergii způsobuje. Nemocný se doživotně musí smířit s faktem, že potravinu nesmí pozřít ani v minimálním množství, nebo se mu obtíže vrátí. Nutností každého alergika se tak stává studium složení potraviny. Je až podivuhodné, kde všude lze najít například ořechy nebo stopy pšenice.

Získejte konzultaci s výživovým specialistou pouze za 200 Kč na Úspory.cz!

Štítky: alergie na lepek | alergie na mléko | alergie na potraviny | dieta | potravinová intolerance | potravinové alergie |

Hodnocení článku:

Podobné články

Jak si vybrat klimatizaci, která opravdu funguje

13. 7. 2016

Letní horka jsou tady a snad i ten, kdo ji dosud nemá, občas zatouží po klimatizaci. Jak si vybrat klimatizační zařízení do bytu a přitom si domů nedonést nefunkční a hlučnou „potvoru“. Máme pro vás několik tipů.

Celá aktualita

Slevy na romantické pobyty pro dva

6. 6. 2016

Vybrat vhodné místo a program pro romantickou večeři ve dvou či zamilovaný víkend strávený s milovanou osobou může být ošemetná záležitost, hlavně v případě, kdy nechcete, aby vás zruinoval. Nadějí pro vaši peněženku mohou být slevové portály, které velmi často nabízejí právě tematické zážitkové víkendy či jednorázové pobyty speciálně pro zamilované páry. Připomeňte si výhody těchto nabídek.

Celá aktualita

Dietní potraviny, které nejsou dietní - část první

21. 5. 2016

Možná se snažíte shodit nějaké to kilo. Možná jste na internetu narazili na spoustu zaručeně účinných přípravků a náhražek stravy, které by vás měly nadbytečné váhy zbavit. Možná chcete změnit svůj jídelníček na zdravější a ulevit tak organismu od všech těch chemických koktejlů v potravinách. A možná prostě chcete žít vitálně.

Celá aktualita

Akupunktura: Účinná metoda nebo pouhé placebo?

7. 5. 2016

Západní medicína mívá sklon ohrnovat nos nad tradičními a alternativními východními léčebnými metodami. Nejsou dostatečně vědecky prozkoumané a ověřené, jejich výsledky jsou nejisté. Východní medicína však její požehnání nepotřebuje. Provádí se stovky i tisíce let a věří ji miliony lidí po celém světě.

Celá aktualita

Superpotraviny nemusí být exotického původu, najdeme je i u nás

30. 4. 2016

Tzv. Superpotraviny se stávají fenoménem zdravé výživy. Super proto, že obsahují ohromné množství antioxidantů, enzymů, vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Superpotraviny však nemusí vždy mít cizokrajný původ, najdeme je i u nás doma v Česku.

Celá aktualita

Největší překážka ke štíhlejší postavě? Nezdravé leč lákavé pochoutky

15. 4. 2016

Přibrali jste. Zrcadlo a náhle těsné oblečení nelže. Cítíte se často unavení, podráždění a bez energie. Už vás nebaví držet diety, a proto se rozhodnete pro trvalou změnu jídelníčku. Zásobíte se zdravými a čerstvými potravinami. Posledním krokem je naučit se odolávat oblíbeným nezdravým pochoutkám.

Celá aktualita

Světový den zdraví: Tématem pro rok 2016 prevence a léčba cukrovky

2. 4. 2016

V rámci OSN byla 7. dubna 1948 založena Světová zdravotnická organizace, jejíž náplní je koordinace aktivit v oblasti mezinárodního veřejného zdraví. Na její počest se každoročně v tento den slaví Světový den zdraví na zvolené téma. Pro letošní rok se hlavním tématem stala prevence a léčba cukrovky.

Celá aktualita

Nemohu přestat kouřit, ztloustl(a) bych

18. 3. 2016

Přesně takto zní častá odpověď kuřáků na otázku, proč nepřestanou kouřit. Je to výmluva nebo má kouření na tělesnou váhu opravdu velký vliv? Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Podívejme se blíže na to, jak moc kouření váhu ovlivňuje, a zda se ze štíhlého kuřáka může stát obézní nekuřák.

Celá aktualita

1 2 3 »