Úspory.cz >> Češi berou banky útokem. Chtějí vrátit poplatky
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Češi berou banky útokem. Chtějí vrátit poplatky

Klienti českých bank nyní podávají hromadnou žalobu na vrácení poplatků za vedení hypotečního a úvěrového účtu. V případě, že spotřebitelé uspějí, banky budou muset vyplatit více než pět miliard korun.

boxeri

O případu, kdy Německý soud rozhodl a uznal poplatek za neplatný, jsme vás již informovali. (Více najdete zde) Případ ale začíná mít na našem území velmi zajímavou dohru. Společně s iniciativou právníka Petra Němce se dávají do boje o klientské poplatky i další společnosti. Konkrétně server Poplatky zpět a Bankovní poplatky. Společně tak toto sdružení nabízí bankovním klientům právnické zastoupení v případném soudním sporu o navrácení bankovních poplatků. Cílem je dotlačit banky, aby uznaly nárok na vrácení tohoto poplatku a poplatek samotný již dál nevybíraly. Pokud totiž budou o náhradu žádat pouze jednotlivci, banky nikdy nebudou brát na tuto žádost zřetel. Jestliže o vrácení zažádá několik desítek tisíc občanů, situace bude podstatně jiná.

Zatím uspěl pouze jeden

Zatím byly na našem území vráceny poplatky pouze jednomu člověku. A to právě výše jmenovanému právníku Petru Němcovi. Ten své peníze získal, aniž by musel vůbec k soudu. Banka mu poplatky vrátila před samotným řízením. V současné době žádá o vrácení poplatků asi 50 000 lidí. Jestliže se i Vy chcete připojit k iniciativě a budete se snažit získat peníze zpět, můžete tak učinit na stránkách serveru Poplatky zpět. Stačí k tomu vyplnit a poslat plnou moc a právníci by již měli vše vyřídit za Vás. Alespoň tímto způsobem je služba prezentována. Navíc se již nejedná pouze o poplatky za vedení úvěrového účtu, ale také o poplatky za vedení hypotečního účtu. A ty jsou několikanásobně vyšší. Měsíčně mohou poplatky za hypoteční účet dosahovat až výše 600 Kč. Klient má nárok na vrácení poplatků za poslední 4 roky. V takovém případě by mohl získat necelých 30 000 Kč.

„Nic vracet nebudeme! Vše je v souladu se zákonem.“

Banky se zatím brání. Tvrdí, že rozhodnutí německého soudu nemá v České republice žádný vliv. Podle jejich prohlášení je poplatek za správu úvěrového účtu v souladu s českou legislativou. Navíc klienti s tímto poplatkem klienti souhlasili při podpisu smlouvy.

Přestože banky a jiné finanční instituce peníze zpátky nevrací, můžeme z jejich strany pozorovat určité přizpůsobeni se situaci. Některé společnosti se totiž od nového roku rozhodly tyto poplatky již dále nevybírat. Je to dobrá zpráva především pro nové klienty, kteří si žádají o spotřebitelský nebo hypoteční úvěr nyní. Díky tomu uspoří tisíce korun.

Náš tip: „Podívejte se, které banky již poplatky za vedení spotřebitelského úvěru již nevybírají na našem online srovnání

Případ budeme nadále pečlivě sledovat a budeme Vás o něm informovat i v budoucnu. Ptáme se Vás. Připojíte se k iniciativě a budete chtít Vaše poplatky zpět?