Úspory.cz >> Buďte chytří a snižte své účty za plyn
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Buďte chytří a snižte své účty za plyn

Mezi hlavní rady odborníků patří výměna starých oken, zateplení domu a moderní kotel. Jedná se sice o řešení, u kterých je vysoká počáteční investice, ale z dlouhodobého hlediska je možné ušetřit od 15 do 60 procent nákladů na vytápění. A to už je znát. Energetický odborník Tomáš Kupsa ze sdružení inspektorů nemovitostí Nemopas říká: „Zateplením obvodových stěn lze ušetřit zhruba 30 procent, zateplením střechy 10 až 15 procent a zateplením podlahy asi pět procent tepla na vytápění.“

Alternativní řešením může být tzv. rekuperace

Výše uvedené rady spočívají především v tom, že dojde k výraznému snížení ztrát tepla, ke kterým dochází přes obvodové stěny domu. Možné je však také ušetřit část tepla, které uniká větráním.

„V dnešní době je již možné poměrně levně, za cenu do 10 000 Kč, pořídit ostrovní větrací jednotku s opětovným využitím tepla odpadního vzduchu (tzv. rekuperace). Tato jednotka se instaluje do obvodové stěny, nejsou k ní potřeba žádné rozvody. Jednotka zajistí přívod čerstvého venkovního vzduchu do místnosti, kde je instalována. Tento vzduch se předehřívá od vzduchu odpadního, z něhož lze získat až 70 procent tepla,“ uvedl Tomáš Kupsa. Jednotky je možné nainstalovat do všech obytných místnosti. Úspora tak může dosahovat dalších 20 procent.

Ne vždy jsou nutné velké investice

Zateplení, výměna oken či nákup moderního plynového kotel je finančně velmi náročné a ne každý si může jen tak investovat 100 000 korun a více. Existují naštěstí i jiná řešení, se kterými lze dosáhnout výrazných úspor.

Mezi úsporná řešení patří například udržování vhodné teploty v bytě od 18 do 22 °C. Odborníci uvádí, že jeden stupeň směrem dolů znamená až 6 procent úspory. U topení by měl být dostatečný prostor, aby nedocházelo ke snižování výhřevnosti. Stačí posunout křeslo o 1 metr, vyhrnout závěsy a hned můžete zaznamenat dalších 10 procent úspory. Vhodné je také dodržování optimální teploty v chladničce okolo 5 °C a pravidelné odmrazování. Větrejte intenzivně, ale krátce. Pokud nemáte na nová okna, ty stará alespoň dobře zaizolujte.

Rozhodně se vyplatí podívat se po jiném dodavateli plynu, který by Vám mohl nabídnout nižší ceny. K tomu Vám pomůže naše cenová kalkulačka.