Úspory.cz >> Havarijní pojištění. Jak na to
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Havarijní pojištění. Jak na to

Řešením je kvalitní pojištění vozidla. Kromě povinného ručení se tak vyplatí mít i pojištění havarijní. Při správné volbě nemusí jít o drahou záležitost. Na rozdíl od povinného ručení havarijní pojištění kryje škody, které na vozidle vznikly v důsledku havárie, vandalismu, krádeže nebo přírodních živlů. Tyto škody Vám povinné ručení nepokryje.

Jak si vybrat havarijní pojištění

Hlavními kritérii při výběru havarijního pojištění by měla být nejen výše pojistného, ale také rozsah pojištění (pojištěná rizika) a asistenčních služeb (odtah, právní pomoc, atd.) a také výše spoluúčasti.

Výše pojistného se odvíjí od hodnoty vozidla, typu a roku výrobu. V případě havarijního pojištění není ani tak důležitý stav, najeté kilometry nebo servisní knížka. Pojištění se vyplatí zejména u novějších vozidel. Vozidla starší deseti let už se zpravidla nepojišťují vůbec.

Rozsah pojištění je obvykle nabízený v několika variantách. Buď si můžete pojistit vozidlo na všechna rizika, tzv. Allrisk pojištění, a pak je Vaše vozidlo pojištěno v kompletním rozsahu. Pokud chcete ušetřit nebo jste si jistí, že některá rizika se Vás opravdu netýkají, pak si můžete vybrat jen některá rizika. Obvyklé jsou kombinace havárie - živelné pohromy nebo havárie - krádež.

Cenu pojištění ovlivňuje také výše spoluúčasti. Čím větší spoluúčast si zvolíte, tím nižší pojistné budete mít. V případě nehody však počítejte s tím, že uhrazené dostanete pouze škody nad spoluúčast. To znamená, že menší škody v podstatě zaplatíte ze svého, a u větších dostanete zaplacenou menší částku.