Úspory.cz >> Zdražení se bude od nového roku týkat nejen povinného ručení, ale také havarijního pojištění
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Zdražení se bude od nového roku týkat nejen povinného ručení, ale také havarijního pojištění

Česká asociace pojišťoven provedla nedávno výzkum, z něhož vyplynulo, že Češi mnohdy neznají rozdíly mezi povinným ručením a havarijním pojištění. „Kolem 30 procent respondentů je na pochybách, jestli je z havarijního pojištění kryta škoda způsobená povodní, krupobitím nebo vandalem, naopak 54 procent lidí se mylně domnívá, že jim pojišťovna z havarijního pojištění automaticky uhradí například jejich ušlý zisk následkem úrazu způsobeného havárií,“ uvádí Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven (ČAP). Dotazovaní velmi často neznali limity pojistného plnění u svého povinného ručení a dokonce ani rizika, které kryje jejich havarijní pojistka a dodává. „Jeden zklamaný respondent dokonce uvedl, že až když mu bylo vozidlo odcizeno, zjistil, že je nemá pojištěné proti krádeži.“

Ačkoliv dnes oba pojistné produkty nabízí také krytí podobných rizik, je stále nutné rozlišovat základní princip povinného ručení a havarijního pojištění. To spočívá v tom, že povinné ručení se vztahuje na škody způsobené jiným osobám na jejich zdraví či majetku, a havarijní pojištění na škody, které si způsobíme na svém majetku či zdraví svou vinou. V obou případech samozřejmě záleží na rozsahu pojistky a pojistných limitech.

Důvody zdražení havarijního pojištění

Od ledna lze očekávat zdražení havarijního pojištění až o 20 procent. Jaké jsou důvody tohoto zdražení? „Od roku 2009 kleslo průměrné pojistné havarijního pojištění o 28 procent (z 13 000 na 9300 korun), zatímco za stejné období narostl počet pojistných událostí z 361 tisíc na 450 tisíc, tedy o 26 procent. Škodní frekvence (podíl vzniklých škod k pojištěným vozidlům) přitom narostla z 28 na 29,7 procenta – absolutní růst počtu pojištěných vozidel tedy není jedinou příčinou rostoucího počtu pojistných událostí,“ řekla Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. „Vzhledem k tomu, že současně vzrostl počet havarijně pojištěných aut, je patrné, že průměrné pojistné klesá. Výše pojistného je tak na hraně a havarijní pojištění jako celek na trhu přestalo být rentabilní,“ další důvod vysvětluje Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.