Úspory.cz >> Vrací se poplatky za vedení úvěru. Je to začátek něčeho většího?
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Vrací se poplatky za vedení úvěru. Je to začátek něčeho většího?

V historii poprvé vrátila česká banka svému klientovi měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu. Přestože pro klienta se jedná měsíčně o cca 100 Kč, banky by mohly ve výsledku vyplatit milióny.

kalkulacka

Vše začalo v roce 2011 v Německu, kdy tamní soud rozhodl, že poplatek za vedení úvěrového účtu nepřináší klientovi banky žádný užitek, a tudíž by za něj neměl platit. Úvěrový účet totiž slouží především bance k technickým a organizačním záležitostem. Konkrétně pomáhá věřiteli s účtováním jednotlivých splátek.

„Vytvoření úvěrového účtu je pro klienty bank povinné, ovšem je zcela nadbytečné.“ – právník a mediátor Petr Němec

S porovnáním množstvím služeb, které nabízí zákazníkům běžný bankovní účet (internetové bankovnictví, příchozí a odchozí platby, výběry z bankomatu aj.) vidíme, že přínos úvěrového účtu pro klienta banky je zanedbatelný. Přitom za něj zaplatí téměř stejnou částku, ne-li víc.

Úvěrový účet tedy klient nepotřebuje, a proto také není důvod, aby za něj měl platit poplatek. Náklady spojené s vedením tohoto účtu by správně měly být započítány do úrokové sazby a do samotné výše úvěru. Tak aspoň rozhodl německý soud. Rozhodnutí soudu platí pouze na území Německa a vychází z unijní směrnice 93/13EHS o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách. Ty samé směrnice ovšem platí i v České republice. Někoho by tedy mohlo napadnout, že pokud je poplatek protiprávní v Německu, bude protiprávní na území České republiky.

První Čech už dostal peníze zpět

Jako první se do soudního sporu pustil právník a mediátor Petr Němec. Ten požádal banku o vrácení dosud zaplacených poplatků za vedení úvěrového účtu. Banka mu zprvu nevyhověla, proto se obrátil na soud a na úřad Finančního arbitra. Ještě před rozhodnutím soudu se banka rozhodla, že mu poplatky sama vrátí.

Tento spor je na našem území zatím ojedinělý. Otázkou zůstává, kolik dalších občanů se rozhodne přidat, a pokusí se získat peníze zpět. Banky by tak pravděpodobně přišly o milióny. Měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu se pohybuje v rozmezí od 50 do 100 korun. Každá větší banka takových účtů spravuje několik tisíc.

Banky zatím vracet nic nebudou

Banky zatím v žádném případě nehodlají paušálně lidem vracet poplatky. Zdůrazňují, že rozhodnutí německého soudu, není na našem území právně závazné. Dále předkládají, že poplatek ve skutečnosti není proti české legislativě a hlavně, že každý klient s poplatkem souhlasil při podpisu smlouvy. Také ani německý soud nevydal zákaz účtování tohoto poplatku.

Z toho vyplývá, že další žadatelé, kteří se rozhodnout obrátit na soud, velmi pravděpodobně neuspějí. Pokud se Vy rozhodnete neplatit poplatky u spotřebního úvěru, pravděpodobně bude jednoduší vybrat si banku, která tento poplatek neúčtuje.

Náš tip: „Podívejte se, která banka poplatek za vedení úvěrového účtu neúčtuje na bankovní a nebankovní úvěry