po – pá 9:00 – 17:00
735 766 018
Úspory.cz >> Aktuality a návody >> Aktuality >> Zdraví >> Podzimní jídelníček není pouze o vitamínech

Aktuality

Podzimní jídelníček není pouze o vitamínech

7. 10. 2015 Zdraví Sychravý podzim už je tu pár týdnů, chladné zimní dny pomalu klepou na dveře a ruku v ruku s nižšími teploty přichází období nachlazení, angín a chřipek. Ideální prevenci je prý hodně vitamínů. Jezte především čerstvé ovoce a zeleninu, zní nejčastější rady. Kupodivu kopa vitamínů nemusí být vždy ideálním řešením.

Během podzimních dní mnoho lidí trpí nachlazením a chřipkou. Každodenním stereotypem nás provází nepříjemný kašel, rýma a také únava. Aby se tak nedělo, stačí málo. Podstatný díl na naše zdraví má jídelníček a i ten by se měl přizpůsobit ročnímu období. Potraviny, které tělo vyžaduje v létě, jsou jiné než ty, které jsou pro náš organismus vhodné na podzim či zimu.

S citrusovými plody to nepřehánějte

Všichni neustále zdůrazňují význam vitamínu C, a tak do sebe lidi ládují citrusové plody, zejména pak pomeranče a citróny. O významu tohoto vitamínu není třeba pochybovat, opravdu je důležitý. Pozor však na zdroje, ze kterých jej čerpáme právě na podzim.

Ovoce má zavodňující a ochlazující účinky na organismus a to platí zejména pro tropické druhy. To znamená, že oblíbené banány a pomeranče citelně ochlazují lidský organismus. A to je během chladných podzimních dní spíše nežádoucí. A proto bychom jinak oblíbené ovoce měli v podzimním jídelníčku spíše omezit.

Pozor na mléčné výrobky

Podzim je jakýmsi období sklizně a tělo si začíná intuitivně vytvářet zásoby na zimní měsíce. A to zejména tehdy, zatěžujeme-li jej nevhodnou stravou. Kromě zvyšujících se tukových zásob se přebytky usazují také v plicích v podobě hlenu, který je právě příčinou různých kašlů, zánětu průdušek a dalších chorob postihujících dýchací cesty právě na podzim.

Velkou měrou organismus zahleňují také mléčné výrobky. Jejich omezením prospějete nejen plícím, ale také jejich párovému orgánu - tlustému střevu. Lidé, kteří často trpí na rýmu a vlhký kašel, by se měli mléčným výrobkům vyhýbat nejen během chladných měsíců, ale dokonce po celý rok.

Ohřejte své tělo zevnitř

Pro zdravý lidský organismus je v tomto období vhodnější teplá strava, která prochladlé tělo zahřeje zevnitř. Samozřejmě neplatí, že nyní můžeme pořádat knedlo-vepřo-zelo a svíčkovou každý den od rána do večera. Vhodná je například vařená rýže a další obiloviny, jako je například pohanka, špalda, bulgur, ovesné vločky či jáhly. A při vaření je dokonce povoleno používat více tuku a nebojte se zahušťovat.

Velmi důležitou složkou podzimního jídelníčku by měly být zejména luštěniny, které je jsou energeticky velmi bohaté. Cizrna, hrách, čočka či fazole by na našem jídelníčku měly být ideálně každý den. Velký význam mají také sójové výrobky, tofu, tempeh či natto. Během tohoto období je však vaříme, pečeme či restujeme delší dobu a můžeme pro lepší chuť použít více sójové omáčky.

Mezi vhodné potraviny patří například ředkve, které pomáhají přebytečný tuk vstřebat a rozložit. Jíme červenou řepu, kapustu, zelí, kedlubny, celer, mrkev, dýně, tuřín a zejména cibuli. Klidně denně používejte česnek a křen, které organismus zahřívají. Zeleninu tepelně upravujeme, méně ji jíme v syrové podobě.

A samozřejmě nesmí chybět ani zdroje vitamínů. Bohatým zdrojem vitamínů je například zelí. Nechcete-li se vzdát ovoce, volte sezonní druhy typické pro naši zemi - švestky, hrozny, jablka a další. Vhodné jsou také doma připravované zavařované marmelády, sušené ovoce, sirupy, čaje a nezapomínejte také na bylinky. Kromě toho, že léčí, jsou mnohé z nich také kořením, kterým svým receptům dodáte ještě lepší chuť.

Nezapomínejte také na pitný režim. I v jeho případě je třeba přistoupit k menším úprávám. Méně vhodné jsou chladné nápoje a tělu dodávejte tekutiny spíše v podobě teplých nápojů. Nemusí jít o klasické čaje. Doma si připravte chutné čaje z bylinek a ochuťte je medem, zázvorem, skořicí či kardamonem. I zde platí, všeho s mírou.

Recept na závěr - dýňová polévka

Haloween se pomalu blíží a s ním i období dýní. Až budete doma připravovat strašidelné dýňové výrobky, nezapomeňte, že se jedná o velmi důležitý zdroj vitamínů a dalších látek. Uvařte si chutnou a hlavně vydatnou polévku dle našeho receptu.

Suroviny (4 porce):

  • 600g malé oranžové dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • trochu čerstvého zázvoru
  • špetka tymiánu
  • 1-2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • koření garam masala nebo kurkuma
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • čerstvý koriandr
  • dýňový olej

Postup:
Na řepkovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Dýni omyjeme a nakrájíme na větší kostky, které přidáme k cibuli. Orestujeme, osolíme, dochutím kořením, zalijeme připraveným vývarem a vaříme do měkka. Nakonec vše důkladně rozmixujeme a na závěr ještě přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Hotovou polévku dozdobíme dýňovými semínky, čerstvým koriandrem a zakapeme kvalitním dýňovým či olivovým olejem.

Náš tip: Zajímáte se o zdravou výživu a chcete vědět více? Využijte akce na konzultaci do Světa Zdraví. Nyní konzultace za 200 KČ.

Štítky: dýňová polévka | ovoce a zelenina | vitamín C | výživové poradenství | zdravá výživa na podzim | zdravý životní styl |

Hodnocení článku:

Podobné články

Jak si vybrat klimatizaci, která opravdu funguje

13. 7. 2016

Letní horka jsou tady a snad i ten, kdo ji dosud nemá, občas zatouží po klimatizaci. Jak si vybrat klimatizační zařízení do bytu a přitom si domů nedonést nefunkční a hlučnou „potvoru“. Máme pro vás několik tipů.

Celá aktualita

Slevy na romantické pobyty pro dva

6. 6. 2016

Vybrat vhodné místo a program pro romantickou večeři ve dvou či zamilovaný víkend strávený s milovanou osobou může být ošemetná záležitost, hlavně v případě, kdy nechcete, aby vás zruinoval. Nadějí pro vaši peněženku mohou být slevové portály, které velmi často nabízejí právě tematické zážitkové víkendy či jednorázové pobyty speciálně pro zamilované páry. Připomeňte si výhody těchto nabídek.

Celá aktualita

Dietní potraviny, které nejsou dietní - část první

21. 5. 2016

Možná se snažíte shodit nějaké to kilo. Možná jste na internetu narazili na spoustu zaručeně účinných přípravků a náhražek stravy, které by vás měly nadbytečné váhy zbavit. Možná chcete změnit svůj jídelníček na zdravější a ulevit tak organismu od všech těch chemických koktejlů v potravinách. A možná prostě chcete žít vitálně.

Celá aktualita

Akupunktura: Účinná metoda nebo pouhé placebo?

7. 5. 2016

Západní medicína mívá sklon ohrnovat nos nad tradičními a alternativními východními léčebnými metodami. Nejsou dostatečně vědecky prozkoumané a ověřené, jejich výsledky jsou nejisté. Východní medicína však její požehnání nepotřebuje. Provádí se stovky i tisíce let a věří ji miliony lidí po celém světě.

Celá aktualita

Superpotraviny nemusí být exotického původu, najdeme je i u nás

30. 4. 2016

Tzv. Superpotraviny se stávají fenoménem zdravé výživy. Super proto, že obsahují ohromné množství antioxidantů, enzymů, vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Superpotraviny však nemusí vždy mít cizokrajný původ, najdeme je i u nás doma v Česku.

Celá aktualita

Největší překážka ke štíhlejší postavě? Nezdravé leč lákavé pochoutky

15. 4. 2016

Přibrali jste. Zrcadlo a náhle těsné oblečení nelže. Cítíte se často unavení, podráždění a bez energie. Už vás nebaví držet diety, a proto se rozhodnete pro trvalou změnu jídelníčku. Zásobíte se zdravými a čerstvými potravinami. Posledním krokem je naučit se odolávat oblíbeným nezdravým pochoutkám.

Celá aktualita

Světový den zdraví: Tématem pro rok 2016 prevence a léčba cukrovky

2. 4. 2016

V rámci OSN byla 7. dubna 1948 založena Světová zdravotnická organizace, jejíž náplní je koordinace aktivit v oblasti mezinárodního veřejného zdraví. Na její počest se každoročně v tento den slaví Světový den zdraví na zvolené téma. Pro letošní rok se hlavním tématem stala prevence a léčba cukrovky.

Celá aktualita

Nemohu přestat kouřit, ztloustl(a) bych

18. 3. 2016

Přesně takto zní častá odpověď kuřáků na otázku, proč nepřestanou kouřit. Je to výmluva nebo má kouření na tělesnou váhu opravdu velký vliv? Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Podívejme se blíže na to, jak moc kouření váhu ovlivňuje, a zda se ze štíhlého kuřáka může stát obézní nekuřák.

Celá aktualita

1 2 3 »