Všichni víme, o jakou sladkou dobrotu se jedná. Zejména pak jako náplň sladkých buchet, koláčů nebo knedlíků. Sladké borůvky jsou v létě hlavním důvodem, proč stovky lidí náhle vyráží na procházku do lesa. Dělají dobře, borůvky totiž mají na lidské zdraví neuvěřitelný vliv.
Borůvky jsou cenným zdrojem antioxidantů, vitamínů A, B a C, minerálních látek a zdraví prospěšných anthokyanových barviv. Zlepšují stav pleti a vlasů, snižují riziko cukrovky, kardiovaskulárních chorob a zároveň posilují celkovou obranyschopnost čili imunitu. Podívejme se blíže na důvody, proč bychom borůvky měli jíst po celý rok.
Borůvky obsahují vlákninu, která přispívá k lepšímu fungování trávícího systému. Dostatek přirozené vlákniny podporuje pravidelnost stolice a předchází trávícím obtížím (např. zácpa, průjem). Díky borůvkám se budete cítit zdravější a váš trávicí trakt “poběží” jako na drátku.
Vláknina hraje roli nejen při správném fungování trávícího systému, ale také pomáhá při regulaci tělesné hmotnosti. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (hrst borůvek obsahuje doporučenou denní dávku) vás borůvky dostatečně zasytí a nebude vás přepadat náhlá a neodbytná chuť k jídlu. S borůvkami se nebudete přejídat a snáze tak snížíte příjem kalorií.
Borůvky obsahují cenné minerály - železo, mangan, hořčík, fosfor, zinek i vápník a také vitamín K. Všechny tyto látky se podílí na zdravém stavu kosti. Borůvky posilují pevné kosti a jejich strukturu.
Kardiovaskulární nemoci jsou stále častější příčinou úmrtí a to zejména v souvislosti s vysokým krevním tlakem a cholesterolem a také obezitou. Borůvky obsahují draslík, vitamín C a B6, kyselinu listovou a anthokyaniny. Právě tyto látky mají podstatný vliv na snižování krevního tlaku a hladinu cholesterolu v krvi. Anthokyaniny rovněž zamezují ucpávání cév a zlepšují tak fungování kardiovaskulárního systému.
Znáte rozdíl mezi borůvkou lesní a borůvkou kanadskou? Borůvka lesní pochází z přirozených porostů. Kanadské borůvky jsou pěstované uměle, nemají tak výrazné aroma a nebarví.
Borůvky obsahují látky, které snižují hladinu cukru v krvi, posilují cévní systém, podporují krevní oběh a zároveň chrání sliznici, která bývá u diabetiků náchylnější ke zdravotním problémům než u zdravých osob. Zároveň působí jako přírodní lék pro zlepšení zraku, který u starších lidí postižených cukrovkou, bývá horší.
Borůvky hrají velice významnou roli při snižování rizika rakoviny a to díky obsahu vitamínu A, C, flavonoidů a tzv. phytonutrientů, které patří k silným antioxidantům. Tyto látky chrání buňky před poškozováním volnými radikály. Právě rostlinná barviva, která borůvkám dodávají jejich typické zabarvení, se podílí na snižování počtu škodlivých látek, které vznik rakoviny a zhoubných nádorů způsobují.
Zejména ženy trpí častými záněty močových cest. Stejně jako brusinky i borůvky obsahují látky, které brání šíření bakterií způsobující tyto nepříjemné záněty.
S přibývajícími roky přichází problémy s pamětí a úbytkem kognitivních funkcí. Pravidelně konzumace borůvek či borůvkové šťávy zlepšuje motorické koordinace a posiluje krátkodobou paměť. Borůvky jsou účinné v boji s Parkinsonovou nemocí a dalších neurodegenerativních poruch.
Na vzhledu pevné a hladké pokožky se podílí zejména kolagen, který jako antioxidant chrání pokožku před poškozením sluncem, kouřem a dalšími škodlivinami. Borůvky obsahují velké množství vitamínu C (1 šálek borůvek obsahuje čtvrtinu doporučené denní dávky), který tvorbu kolagenu podporuje.
Borůvky patří k oblíbeným letním druhům ovoce. Jsou chutné čerstvé, ale použít se dají i mražené a sušené. Borůvky se přidávají do sladkých koláčů a knedlíků. Vyrábí se z nich vynikající džemy a šťávy. Skvělé chutnají rozmixované s jogurtem a mlékem jako zdravé smoothie plné vitamínů a minerálů.