Úspory.cz >> Alergii může způsobit až 200 potravin
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Stovky lidí se potýkají se zdravotními problémy, jejichž příčinu nejsou schopni odhalit. V nemalém procentu případů se jedná o alergii na některou z potravin. Přitom potravinové alergie byly ještě před 40 lety velkou neznámou a jednalo se o velmi vzácné diagnózy. Zlom nastal v 70. a 80. letech uplynulého století. Odborníci tvrdí, že příčinou byla překotná změna životního stylu, rostoucí stres a samozřejmě životospráva.

V současné době je známo na 200 potravin, které mohou alergii způsobit. 95 procent alergických reakcí způsobuje 8 potravin tzv. osmy - kravské mléko, vejce, pšenice, sója, arašídy, stromové ořechy, ryby, korýši a měkkýši.

Alergie na potraviny může způsobit i anafylaktický šok

Snad nejznámější alergie způsobují ořechy. Touto diagnózou trpí 300 tisíc Čechů a případů stále přibývá. Jednou z nich je také třicetiletá Monika. „Párkrát se stalo, že jsem ořechy snědla omylem. Pak oteču a začnu se dusit,“ říká Monika, která se s alergií na arašídy potýká již 10 let.

Jelikož počet osob postižených některou z potravinových alergií každým rokem narůstá, přišla Evropská unie s nařízení o povinnosti informovat o alergenech. Tato povinnost se týká všech restauračních zařízeních včetně fast foodu a lahůdkářství. „Alergik, a nejen on, má právo vědět, co se v té či oné housce, omáčce, salátu či zmrzlině nachází. Ublížit může jen několik miligramů osudové potravinové bílkoviny, což je množství na špičku nože,“ říká Martin Fuchs, alergolog a člen výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie.

V “lepším” případě potravinové alergie způsobuje kožní vyrážky, svědění, otoky v ústech. Hůře jsou na tom lidé, kteří trpí bolestmi břicha a dýchacími potíže. Nejzávažnější důsledkem je anafylaktický šok. Způsobuje zástavu dechu, bezvědomí a v nejtěžších případech dokonce nečekanou smrt.

Potravinová alergie či intolerance

Ne vždy se však musí jednat o alergie. Některým lidem bývá špatně po kravském mléku, ale důvodem je pouze neschopnost lidského organismu určitý druh potraviny strávit. Výsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání, průjmy a zácpy. To znamená, že například zmiňované kravské mléko jej neohrožuje na zdraví a životě. Pro lidé trpící intolerancemi existují příslušné diety, se kterými Vám poradí lékaři výživový specialista.

Potravinové alergie jsou nejčastěji odhalovány u děti do tří let (8 procent). U většiny z nich však alergie vymizí a pouze malé procento si alergické potíže nese až do dospělého věku. U těchto osob převažují alergie na stromové ořechy, arašídy, koření, exotické ovoce, luštěniny, mák, sezam či ryby a krevety.

To však neznamená, že potravinou alergii nelze získat až v dospělém věku. Právě naopak. Tělo si může alergii na některou z potravinu vybudovat i v pozdějším věku. V těchto případech je však těžké alergii odhalit a určit příčinu. „Lékař provede kožní testy s potravinami, doplní laboratorní vyšetření a podrobí pacienta expozičním testům s podezřelými potravinami. Při diagnostických rozpacích nám pomůže eliminační dieta se sledováním obtíží,“ vysvětluje  Irena Krčmová, primářka z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Léčba potravinových alergií neexistuje

Jedinou možnou léčbou je absolutní vyloučení potraviny, která alergii způsobuje. Nemocný se doživotně musí smířit s faktem, že potravinu nesmí pozřít ani v minimálním množství, nebo se mu obtíže vrátí. Nutností každého alergika se tak stává studium složení potraviny. Je až podivuhodné, kde všude lze najít například ořechy nebo stopy pšenice.

Získejte konzultaci s výživovým specialistou pouze za 200 Kč na Úspory.cz!