Úspory.cz >> Nejezte potraviny, které škodí zdraví
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Vybrat si potraviny tak, aby nejen neškodily našemu zdraví, ale naopak mu prospívaly, není bohužel nikterak snadné. Je pravda, že nabídka údajně zdravotně prospěšných potravin se neustále rozšiřuje. Rovněž také existují specializované obchody se zdravou výživou, které však bývají leckdy předražené. 

Zásadním problémem je však fakt, že některé potraviny jsou považovány za zdravé. Ve skutečnosti však obsahují látky, které ve větším množství lidskému zdraví spíše chodí. Tyto potraviny byste měli omezit a nahradit je zdravější alternativou (protože vše má svoji zdravou alternativu).

Pufované chlebíčky versus pečivo

Pečivo zejména v bílé formě bývá označováno za nepřítele štíhlé linie. Často jej přitom nahrazují tzv. pufované chlebíčky. Možná tento pojem neznáte, ale určitě jste již někdy ochutnali rýžové, kukuřičné či pšeničné chlebíčky a burisony, které údajně obsahují vysoký podíl vlákniny a málo soli.

Pravda je však taková, že mají vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu cukru v krvi, a to redukci váhy rozhodně neprospívá. Navíc nejsou zcela chutné, a proto většina lidí sáhne po těch s polevou, což ale jejich energetickou hodnotu ještě více znásobí. Tyto potraviny jsou tedy vhodné pro občasné doplnění energie na cestách, ale rozhodně ne jako součást zdravé a dokonce redukční stravy každý den.

Vhodnou alternativou je neslazené müsli či ovocné tyčinky bez čokoládové polevy. Nezapomeňte si u každého výrobku prostudovat složení a ujistěte se, že výrobek je nezávadný.

Ovoce a ovocné džusy v omezeném množství

Ovoce i jejich tekutá forma v podobě džusů jsou doporučovány jako jedna ze složek zdravé výživy. Jsou zdravým a rychlým zdrojem energie, obsahují potřebné vitamíny, ale mají také určitá negativa zejména v případě redukce váhy.

Jak jistě víte, ovoce je zdrojem jednoduchých cukrů. Bohužel však také mají vysoký glykemický index, to znamená, že tělu dodají energii rychle, ale tato energie také velmi rychle vyprchá. Následuje chuť na něco vysoce energetického, které není snadné odolat.

U ovoce i ovocných džusů je proto důležité hlídat množství. Někdy je vhodnější džus nahradit lehkou ovocnou či zeleninovou šťávou. Oblíbená je také voda ochucená čerstvým citrónem a mátou.

Čerstvé ovoce je však vždy lepší než ovoce sušené, které obsahuje velké množství jednoduchých cukrů. Mnoho lidí sušeným ovocem zahání hlad a nevědomky tak přispívají k rozvoji nadváhy a obezity. 

Pozor na barviva, polotovary i uměla sladidla

Velmi oblíbenou součástí našich jídelníčků se staly tzv. polotovary, tedy jídla, která stačí naředit vodou či mlékem, ohřát a jídlo je připravené. Tyto polotovary však obsahují nejrůznější náhražky, které mají prodloužit trvanlivost, zvýraznit chuť či barvu. Tyto látky však nemají na lidské zdraví pozitivní vliv a to v žádném případě.

Mezi typická jídla, která obsahují umělá barviva, patří nepřirozeně barevné jogurty, které jsou určené dokonce dětem. Ty mohou vyvolávat hyperaktivitu, astma a nejrůznější typy alergií.

Oblíbené bujóny, instantní jídla, tavené sýry a kořenící směsi obsahují glutamáty a vysoké množství soli, které mohou mít toxické účinky, zvyšují krevní tlak, přispívají nárůstu váhy a v nejhorším možném případě mají vliv na rozvoj rakoviny, nervových a srdečních poruch.

Lidé, kteří se snaží zhubnout, často získají negativní postoj k cukru, který vnímají jako hlavní příčinu své nadváhy. Přírodní cukr se poté snaží nahradit umělými sladidly a potravinami, které jsou označovány jako “light”. Neuvědomují si přitom, že umělá sladidla typu aspartam, sacharin či cyklamát jsou chemického původu a mohou mít zdravotně závadné účinky. Některé z nich dokonce napomáhají vzniku a rozvoji cukrovky a podporují obezitu.