Všichni lidé, kteří již podlehli zdravému životnímu stylu, vám po čase řeknou to samé. Zdravý jídelníček jim poskytuje naprosto vše, co potřebují. Ačkoliv je to zpočátku těžké, časem se naučí připravovat a vařit nejen zdravá ale chutná jídla. Cítí se natolik zdravě, spokojeně a šťastně, že na nezdravá jídla plná škodlivých tuků a cukrů jednoduše už nemají chuť.
Základním problémem, proč se lidé zdravé výživě zuby nehty brání, je v první řadě pohodlnost. Je velice snadné zajet do obchodu a nakoupit si rychlá jídla, jejichž příprava nezabere mnoho času. A když už tam jsme, proč do košíku nepřihodit pár sušenek, čokoládu, zmrzlinu, nějaké dobré uzeniny a hlavně spoustu polotovarů. Jen tak pro jistotu a pro chvíle, kdy nebude na vaření čas ani chuť. Připomíná vám to něco? Třeba sebe samotné?
Můžeme tento životní styl označit jako jakýsi “poplatek” době. Velice rádi se vymlouváme na práci a nedostatek volného času. Zároveň však máme dost času, abychom hodiny trávili posedáváním v kavárnách, barech, hospodách a restauracích, či sledováním jistě neobyčejných pořadů v televizi. Kde se nachází ta hranice, kdy si člověk konečně řekne STOP, je nejvyšší čas na změnu?
Když tato chvíle přijde, jedná se zpravidla o impulsivní rozhodnutí. Takový člověk si jednoho dne řekne, že od této chvíle bude žít zdravěji. Nezdravé jídlo vymění za zdravé, přečte si spoustu článků o zdravé výživě a nakoupí si spousty kuchařek. Jenomže to nejde tak snadno. Stačí jedna krizová chvilka nebo návštěva přátel, kde je stůl plný slaných brambůrků, a veškeré snaha je pryč. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů, jak ve svém snažení vytrvat a těžké začátky překonat.
Slané brambůrky, čokoládové tyčinky, sušenky a zmrzliny. Pro mnoho lidí se jedná o potraviny, které jim chutnají i přesto, že moc dobře vědí, jaké škodlivé látky obsahují. Přesto jim nedokáží odolat. Přitom tato jídla jsou příčinou nejen obezity, ale řady zdravotních obtíží od chronické únavy až po cukrovku. Takových jídel je lepší se vyvarovat a naučit se jim odolávat.
1. Co oči nevidí, srdce nebolí
Prvním a nejjednodušším trikem je zbavit se všech nezdravých jídel co nejdál z dohledu. Tato jídlo si totiž s oblibou dáváme, protože na ně máme chuť, nikoliv kvůli hladu. A čím více jich máme po ruce, tím více toho sníme. Pryč s nimi jednou pro vždy!
2. Velké porce na malém talíři
Jídla v restauraci jsou často servírovaná na pěkných a pořádně velkých talířích. Porce se zdají být menší, a tak je sníte, i kdyby vás měli odnést na nosítkách. Doma proto používejte menší talíře a misky. Jednotlivé porce na nich budou vypadat větší. Sníte toho méně, budete nasyceni, ale nikoliv přejedeni. Podle výživových specialistů lze tímto způsobem snížit denní energetický příjem až o 500 kalorií a to může znamenat jeden kilogram týdně dolů.
3. Servírujte s rozmyslem
Navařili jste více jídla, než sníte? Nejprve si naložte porci na talíř a zbytek si schovejte na další den. Teprve poté usedněte ke stolu. Zabráníte tak pokušení, že sníte vše, co jste navařili. Zeleninu dejte vždy doprostřed stolu, abyste ji měli na dosah. Svou roli hrají i barvy pokrmů a nápojů. Například tmavší nápoje jsou lépe vidět, a proto jich vypijeme méně. Světle jídlo servírujeme na tmavších talířích, tmavé jídlo na světlých. Podle vědců i tímto způsobem dojde ke snížení příjmu.
4. Ach, ty restaurace
Svou roli hraje také místo, kde jíme. Zcela nevhodné je jíst při sledování televize či v tmavé místnosti. Příjem energie zvyšuje umělé osvětlení i hlasitá hudba. To platí i pro restaurace. Nejenže si zde spíše objednáte nezdravé jídlo, ale ještě vám hrozí, že se necháte přemluvit k pořádně sladkému dezertu.
5. Pohyb pomáhá
Čím déle u zdravé stravy vydržíte, tím spíše se vám dostane pod kůži. Pomáhá tomu i aktivní a hlavně pravidelný pohyb. Kombinace zdravé výživy a pohybu má také nejlepší a hlavně nejrychlejší výsledky. S tím, jak se budete lépe cítit po psychické i fyzické stránce (a budete i lépe vypadat), budete lépe motivovaní a chutě na sladké a tučné vás při pohledu do zrcadla přejdou.