Úspory.cz >> Ovoce a zelenina do zdravého jídelníčku patří
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Bez zeleniny a ovoce to určitě nepůjde. Tyto dvě složky do zdravého jídelníčku prostě patří a zdravý lidský organismus se bez nich neobejde. Proč tomu tak je? Zelenina a ovoce obsahují velmi cenné látky, jako jsou vitamíny, vláknina a minerály. Má-li jich organismus dostatek, je mnohem lépe chráněn před různými zdravotními riziky i nadváhou.

Zelenina a ovoce chrání před nemocemi srdce a rakovinou

Tisíce lidí na celém světě trpí různými nemocemi. Těmi nejhoršími jsou srdeční choroby a rakovina. Ne vždy lze vzniku nemoci zabránit. To však neznamená, že prevence v podobě zdravé životosprávy nemá smysl. Je vědecky prokázáno, že jídelníček obsahující dostatek ovoce a zeleniny  snižuje riziko vzniku nemoci srdce a cév až o 27 procent.

Ovoce i zelenina navíc obsahují důležitá rostlinná barviva, která dle vědeckých výzkumů mají vliv na snížení výskytu nádorových onemocnění. Ovoce je bohaté na rozpustnou vlákninu, která má velmi cennou vlastnost. Dokáže na sebe navázat vodu a žlučové kyseliny, čímž odvádí z těla ven škodlivý cholesterol. Zelenina zase obsahuje nerozpustnou vlákninu, která brání střevním onemocněním a vzniku rakoviny tlustého střeva.

Ideální svačina

Jak již bylo řečeno, každý den bychom měli sníst nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny. Kromě potřebných látek zažene hlad a také dodá energii. Ovoce je vzhledem k vyššímu obsahu jednoduchých cukrů vhodnější konzumovat v dopoledních hodinách. Je známo, že večerní konzumace ovoce může vést i k přibývání kil a tedy tloustnutí. To se týká zejména hodně sladkých druhů ovoce.

Naproti tomu zelenina má výrazně příznivější glykemický index. Proto je důležitá pří redukčních dietách i pro prosté udržení ideální hmotnosti. Zeleninu je možné konzumovat v průběhu celého dne a doslova v neomezeném množství. Zelenina je ideální svačinkou ve chvílích “vlčího” hladu i jako příloha.

Není přitom nutné vždy jíst zeleninu v syrové podobě. Výborná je také vařená či dušena. Mějte v mrazáku dostatek mražené zeleniny a vždy budete mít po ruce ideální přílohu k pečenému i grilovanému masu. Zelenina konzumovaná společně s nějakou bílkovinu je mnohem lépe stravitelná a do těla se snadněji dostanou všechny potřebné vitamíny, zejména ty, které jsou rozpustné v tucích.

Nutriční specialisté na Úspory.cz Vám poradí, jak se nejlépe stravovat. S námi je hubnutí hračka!

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš

Základní problém se zeleninou a ovocem vzniká již v dětství. Pokud jídelníček dítěte neobsahuje téměř žádnou zeleninu ani ovoce, je velmi pravděpodobné, že v dospělosti to bude stejné. Proto je více než důležité věnovat pozornost tomu, co jí malé dítě. Přitom je známo, že české děti stále více trpí obezitou. Od roku 1996 jejich počet vzrostl trojnásobně.

Dítě trpící nadváhou v dětství má daleko větší předpoklady k nadváze i v dospělosti. Rovněž je více náchylnější ke vzniku civilizačních nemocí, jako jsou cukrovka, vysoký tlak a již zmiňované srdeční choroby a rakovina.

Naučte se jíst dostatek zeleniny a ovoce: