Úspory.cz >> Podzimní jídelníček není pouze o vitamínech
ve spolupraci s

Otevíráme pro vás Srovnejto.cz za 5

Na zabezpečené stránce vám srovnáme nabídky hypoték.

Přejít hned

Během podzimních dní mnoho lidí trpí nachlazením a chřipkou. Každodenním stereotypem nás provází nepříjemný kašel, rýma a také únava. Aby se tak nedělo, stačí málo. Podstatný díl na naše zdraví má jídelníček a i ten by se měl přizpůsobit ročnímu období. Potraviny, které tělo vyžaduje v létě, jsou jiné než ty, které jsou pro náš organismus vhodné na podzim či zimu.

S citrusovými plody to nepřehánějte

Všichni neustále zdůrazňují význam vitamínu C, a tak do sebe lidi ládují citrusové plody, zejména pak pomeranče a citróny. O významu tohoto vitamínu není třeba pochybovat, opravdu je důležitý. Pozor však na zdroje, ze kterých jej čerpáme právě na podzim.

Ovoce má zavodňující a ochlazující účinky na organismus a to platí zejména pro tropické druhy. To znamená, že oblíbené banány a pomeranče citelně ochlazují lidský organismus. A to je během chladných podzimních dní spíše nežádoucí. A proto bychom jinak oblíbené ovoce měli v podzimním jídelníčku spíše omezit.

Pozor na mléčné výrobky

Podzim je jakýmsi období sklizně a tělo si začíná intuitivně vytvářet zásoby na zimní měsíce. A to zejména tehdy, zatěžujeme-li jej nevhodnou stravou. Kromě zvyšujících se tukových zásob se přebytky usazují také v plicích v podobě hlenu, který je právě příčinou různých kašlů, zánětu průdušek a dalších chorob postihujících dýchací cesty právě na podzim.

Velkou měrou organismus zahleňují také mléčné výrobky. Jejich omezením prospějete nejen plícím, ale také jejich párovému orgánu - tlustému střevu. Lidé, kteří často trpí na rýmu a vlhký kašel, by se měli mléčným výrobkům vyhýbat nejen během chladných měsíců, ale dokonce po celý rok.

Ohřejte své tělo zevnitř

Pro zdravý lidský organismus je v tomto období vhodnější teplá strava, která prochladlé tělo zahřeje zevnitř. Samozřejmě neplatí, že nyní můžeme pořádat knedlo-vepřo-zelo a svíčkovou každý den od rána do večera. Vhodná je například vařená rýže a další obiloviny, jako je například pohanka, špalda, bulgur, ovesné vločky či jáhly. A při vaření je dokonce povoleno používat více tuku a nebojte se zahušťovat.

Velmi důležitou složkou podzimního jídelníčku by měly být zejména luštěniny, které je jsou energeticky velmi bohaté. Cizrna, hrách, čočka či fazole by na našem jídelníčku měly být ideálně každý den. Velký význam mají také sójové výrobky, tofu, tempeh či natto. Během tohoto období je však vaříme, pečeme či restujeme delší dobu a můžeme pro lepší chuť použít více sójové omáčky.

Mezi vhodné potraviny patří například ředkve, které pomáhají přebytečný tuk vstřebat a rozložit. Jíme červenou řepu, kapustu, zelí, kedlubny, celer, mrkev, dýně, tuřín a zejména cibuli. Klidně denně používejte česnek a křen, které organismus zahřívají. Zeleninu tepelně upravujeme, méně ji jíme v syrové podobě.

A samozřejmě nesmí chybět ani zdroje vitamínů. Bohatým zdrojem vitamínů je například zelí. Nechcete-li se vzdát ovoce, volte sezonní druhy typické pro naši zemi - švestky, hrozny, jablka a další. Vhodné jsou také doma připravované zavařované marmelády, sušené ovoce, sirupy, čaje a nezapomínejte také na bylinky. Kromě toho, že léčí, jsou mnohé z nich také kořením, kterým svým receptům dodáte ještě lepší chuť.

Nezapomínejte také na pitný režim. I v jeho případě je třeba přistoupit k menším úprávám. Méně vhodné jsou chladné nápoje a tělu dodávejte tekutiny spíše v podobě teplých nápojů. Nemusí jít o klasické čaje. Doma si připravte chutné čaje z bylinek a ochuťte je medem, zázvorem, skořicí či kardamonem. I zde platí, všeho s mírou.

Recept na závěr - dýňová polévka

Haloween se pomalu blíží a s ním i období dýní. Až budete doma připravovat strašidelné dýňové výrobky, nezapomeňte, že se jedná o velmi důležitý zdroj vitamínů a dalších látek. Uvařte si chutnou a hlavně vydatnou polévku dle našeho receptu.

Suroviny (4 porce):

Postup:
Na řepkovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Dýni omyjeme a nakrájíme na větší kostky, které přidáme k cibuli. Orestujeme, osolíme, dochutím kořením, zalijeme připraveným vývarem a vaříme do měkka. Nakonec vše důkladně rozmixujeme a na závěr ještě přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Hotovou polévku dozdobíme dýňovými semínky, čerstvým koriandrem a zakapeme kvalitním dýňovým či olivovým olejem.

Náš tip: Zajímáte se o zdravou výživu a chcete vědět více? Využijte akce na konzultaci do Světa Zdraví. Nyní konzultace za 200 KČ.